V pražském klubu Chill Inn proběhl křest nového knižního díla spisovatele Michala „Četníka“ Dlouhého, který představil svou novou knihu Četnická kuchařka a jak se na správného četníka sluší, dorazil v dobové uniformě. Název knihy byl inspirován oblíbeným televizním seriálem Četnické humoresky a jak již její název napovídá, je možné si z jejích receptů uvařit typické četnické jídlo, které v oblíbeném seriálu jedli vrchní strážmistr Karel Arazím, štábní strážmistr Bedřich Jarý a ostatní členové četnické stanice.
Pražského křtu se ujali jako kmotři „Tchyně“ z Barrandova Monika Štiková, nakladatel knihy Jindřich Kraus, zpěvačka Lucy Junk a malířka Alexandra Hejlová, která v průběhu večera mimo jiné předvedla přehlídku své kolekce šperků.
„V podstatě poté, co vznikla první řada seriálu jsme si uvědomil, že řada zajímavých věcí ze života četnického života, které se odehrávají za zdmi četnických kasáren se do seriálu bohužel nedostalo. Každoročně vydáváme s nakladatelem Jindrou Krausem jednu až dvě knihy četnických příběhů a samozřejmě každá musí být něčím zvláštní. A teď je na řadě kuchařka,“ objasnil Michal Dlouhý tvorbu knihy a vzápětí doplňuje „Kniha je zvláštní v tom, že kromě kriminálních případů, které se odehrávaly za první republiky, a některé také za okupace jsou doplněny o dobové recepty. Skladba potravin a druhé jídel se odvíjela od sociálního postavení četníků a bylo znát, zda bylo po výplatě nebo před,“ láká fanoušky Michal na možnost najíst se jako herci v seriálu a jejich dávní předchůdci.
V průběhu večera moderátorka akce Lucy Junk vyzpovídala mimo Michala také kmotru Moniku Štikovou, která na akci dorazila se svou dcerou Charlottou. „Já docela ráda vařím, ale nemám moc ráda českou kuchyni. Je na mě totiž taková dost těžká,“ objasnila svůj vztah k vaření Monika. „Také bych ráda popřála knize, ať se dobře prodává a také ať se podle ní lidem dobře vaří,“ dodala.
FOTO: Jindřich Machuta
No Comments